العوامل التي تؤثر على القيمة الغذائية لكسب بذور الكانولا: استعراض مرجعي
العوامل
التي تؤثر على القيمة الغذائية لكسب بذور الكانولا: استعراض مرجعي
Factors
affecting the nutritional value of canola meal: A review
Bell,J. M.; 1993
In this review canola
meal (CM), its nutritionally significant components and the availability of its
nutrients to poultry, pigs and cattle were discussed. Avenues for possible
improvement in available energy, protein and lysine were identified. Recent findings
on glucosinolates were also discussed with the conclusion that a further
reduction of glucosinolates through plant breeding is both possible and
desirable. The role of the anti-nutrients sinapine, tannins and phytic acid
were also considered. The potential impact of improvements to CM on its
economic value was examined using linear program least-cost ration formulations
applied to typical market situations.
Key words: Canola meal,
energy, protein, carbohydrates, anti-nutritional factors, economics
Canadian
Journal of Animal Science, 1993, 73(4): 689-697,
10.4141/cjas93-075
في هذا الاستعراض المرجعي عن كسب بذور الكانولا (CM) Canola
meal، ومكوناته الهامة من الناحية
التغذوية، نوقشت مدى توافر المواد الغذائية للدواجن، الخنازير والماشية. وتم تحديد
السبل الممكنة للتحسين في الطاقة المتاحة والبروتين والليسين. وقد نوقشت النتائج الأخيرة
على الجلاكوسينولات أيضا مع الاستنتاج بأن زيادة تخفيض الجلاكوسينولات من خلال تربية
النبات على حد سواء ممكن ومرغوب فيه. كما تم بحث دور sinapine المضادة للمغذيات والتانين وحمض الفيتيك. تم فحص
الأثر المحتمل لإدخال تحسينات على كسب الكانولا CM على قيمته الاقتصادية باستخدام برنامج خطي للتركيبات
العلفية الأقل تكلفة لتطبيقها على أوضاع السوق نموذجي.
الكلمات المفتاحية الدالة: كسب بذور الكانولا، والطاقة، والبروتين،
والكربوهيدرات، والعوامل المضادة للتغذية والاقتصاد
تعليقات
إرسال تعليق