مستخلصات السماق والعصفر كمواد جديدة مضادة للأكسدة في الأغذية ومكافحة للسرطان ومضادات للميكروبات باستخدام تقنية النانو.
Rhus
and Safflower Extracts as Potential Novel Food Antioxidant, Anticancer, and
Antimicrobial Agents Using Nanotechnology.
|
Green synthesis of metal nanoparticles using plant
extracts offers a safe and attractive alternate to the chemical methods. The
present work aims at preparing metal nanoparticles of rhus (Rhus coriaria
L.) and safflower (Carthamus tinctorius L.) extracts using Fe2+,
Cu2+, Zn2+, and Ag+ ions. The water extracts
were prepared, and the total polyphenols and flavonoids contents were
determined. The safflower extract contained the highest number of total
polyphenols and total flavonoids (87.20 mg GAE/g and 36.32 mg QE/g),
respectively. The synthesized nanoparticles were characterized using
UV–Visible (UV-Vis) spectroscopy and Transmission Electron Microscope (TEM).
The studied extracts and their nanoparticles were evaluated as an
antioxidant, antimicrobial, and anticancer agents. The plant extracts and
their nanoparticles showed significant antioxidant activity using
(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS•+)
and 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) assays. Safflower silver
nanoparticles (AgNPs) were the most powerful antimicrobial agent compared to
the other nanoparticles. The Sulforhodamine B (SRB) cytotoxic activity was
evaluated against three cancer cell lines. The results revealed that CuNP
safflower nanoparticles displayed the highest activity as anticancer agent
with values (98.94% with T47D, 97.68% with HEPG2, and 89.33% against Caco-2).
The data revealed that rhus and safflower extracts and their nanoparticles
possess high potential activity as antimicrobial, antioxidant, and anticancer
agents.
|
مستخلصات السماق والعصفر كمواد
جديدة مضادة للأكسدة في الأغذية ومكافحة للسرطان ومضادات للميكروبات باستخدام
تقنية النانو.
|
التخليق الحيوى الصديق للبيئة من الجسيمات النانوية المعدنية
باستخدام المستخلصات النباتية يوفر بديلاً آمنًا وجذابًا للطرق الكيميائية. يهدف
العمل الحالي إلى تحضير جسيمات النانو المعدنية من مستخلصات نباتى السماق
والعصفر باستخدام أيونات الحديد والنحاس والزنك والفضة. تم تحضير المستخلصات المائية
للنباتات تحت الدراسة ، وتم تحديد إجمالي محتويات البوليفينول والفلافونويد. حيث
يحتوي مستخلص العصفر على نسبة أكبر من البوليفينول الكلي والفلافونويد الكلي يصل
إلى (87.20 ملجم من GAE / جم و 36.32 ملجم من QE / جرام) ، على التوالي. تميزت الجسيمات النانوية المركبة باستخدام
التحليل الطيفي للأشعة فوق البنفسجية (UV-Vis) والميكروسكوب الإلكتروني النافذ (TEM). تم تقييم المستخلصات المدروسة وجزيئاتها النانوية كعوامل مضادة
للأكسدة ومضادة للميكروبات ومضادة للسرطان. أظهرت المستخلصات النباتية وجسيماتها
النانوية نشاطًا مهمًا مضادًا للأكسدة باستخدام الشقوق الحرة (ABTS•+)
و (DPPH). الجسيمات النانوية للفضة بمستخلص العصفر أظهرت أعلى نشاط مضاد
للميكروبات مقارنة ببقية الجسيمات النانوية. تم تقييم النشاط السام للخلايا ضد ثلاثة
أنواع من الخلايا السرطانية حيث كشفت النتائج أن الجسيمات النانوية للنحاس بمستخلص
العصفر أظهرت أعلى نشاط كعامل مضاد للسرطان بنسبة تثبيط تصل إلى 98.94 و 97.68 و
89.33% ضد الخلايا السرطانية للثدى والكبد والقولون على الترتيب. كشفت النتائج أن مستخلصات السماق
والعصفر وجزيئاتها النانوية لها نشاط كبير كعوامل مضادة للميكروبات ومضادات الأكسدة
ومضادة للسرطان.
|
Faten Y. Ibrahim, Ayman Y. EL-Khateeb and Azza H. Mohamed
(2019). Rhus and Safflower Extracts as Potential Novel Food Antioxidant,
Anticancer, and Antimicrobial Agents Using Nanotechnology. Foods, 8, 139. https://doi.org/10.3390/foods8040139
تعليقات
إرسال تعليق