التأثيرات الفسيولوجية والكيميائية للنانو ثوم كمكمل غذائي على الدجاج
Effect Of Physiological And Chemical Nano Garlic Supplementation On Broiler Chickens. |
The aim
of this study was to investigate the effects of dietary supplementation with
garlic extract 1g/kg and synthesized calcium nanoparticles with garlic
extract (0.5 and 1 g/kg) on growth performance, blood profiles and histology
in broilers. A total of one hundred twelve1-d-old unsexed broiler chicks were
randomly allotted to 4 treatments with 4 replications per treatment and 28 chicks
per pen floor. Feed and water were offered ad libitum till the
termination of the trial after 42 days. Growth performance parameters and
blood parameters were measured. The live body weight (LBW), body weight grow
(BWG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) of broilers fed the
control group, garlic extract 1 g/kg and Nano garlic 0.5g/kg were no
significant but feeding the Nano garlic 1 g/kg produced significantly lowest
means of LBW, BWG and FI as compared to other groups in the starter period.
Dietary supplementation with garlic extract 1 g/kg, Nano garlic (0.5 and 1
g/kg) these no significant the plasma levels of glucose, total protein,
albumin, total lipids, triglyceride and high density lipoprotein (HDL). But,
the experimental groups for Nano garlic 0.5 was lower concentration for low
density lipoprotein (LDL) compared with other groups. The results related for
humeral immune response of broiler chickens showed significant increases in
immunoglobulin in trait groups (garlic extract, Nano garlic 0.5g/kg and Nano
garlic 1 g/kg) compared with the control group. The garlic extract and Nano
garlic (0.5 and 1 g/kg) administration to broiler diet significantly
increased total antioxidant capacity (TAC) compared to the control group but,
the best response was for broilers fed 0.5 g/kg Nano garlic diet. Similarly, malonaldehyde
(MDA) was lower significantly by adding 0.5g/kg Nano garlic. The present
outcomes show that supplemental Nano garlic at 0.5 g/kg of diet has
beneficial effects on lipid profile, immunity, antioxidant status and
histological observations of broiler chicken.
|
التأثيرات الفسيولوجية
والكيميائية للنانو ثوم كمكمل غذائي على الدجاج.
|
كان الهدف من هذه الدراسة هو دراسة آثار المكملات
الغذائية بمستخلص الثوم بتركيز 1 جم / كجم وجسيمات الكالسيوم النانوية المركبة
مع مستخلص الثوم بتركيز (0.5 و 1 جم / كجم) على أداء النمو ، وخصائص الدم
والأنسجة في الدجاج . تم إجراء التجربة على 112 كتكوت عمر يوم واحد للتسمين حيث
قسمت إلى 4 معاملات بكل معاملة 4 مكررات. تم تقديم العلف والماء بصورة حرة حتى
انتهاء التجربة بعد 42 يومًا. تم قياس صفات أداء النمو وخصائص الدم. أثبتت
النتائج أن
الوزن
الحى ، معدل نمو الجسم ،
الغذاء الممتص ،
معامل
تحويل الغذاء
لدجاج
مجموعة المقارنة ، مستخلصات الثوم بتركيز 1 جم / كجم وثوم نانو كلسيوم بتركيز
0.5 جم / كجم لا توجد بينهم فروق معنوية ، ولكن المجموعات المعاملة بالثوم نانو
كالسيوم بتركيز 1 جم / كجم أظهرت أدنى معدلات الوزن الحى ،
معدل نمو الجسم
، الغذاء الممتص بالمقارنة
مع المجموعات الأخرى في فترة البداية. المكملات الغذائية مع مستخلص الثوم بتركيز
1 جم / كم ، نانو الثوم بتركيز (0.5 و 1 جم / كم) لا تبرز مستويات البلازما في
الجلوكوز ، البروتين الكلي ، الألبومين ، الدهون الكلية ، الدهون الثلاثية والكوليسترول
مرتفع الكثافة ، لكن المجموعات التجريبية للنانو الثوم بتركيز 0.5 كانت أقل
تركيزًا للكوليسترول منخفض الكثافة مقارنة بالمجموعات الأخرى. أظهرت النتائج
المتعلقة بالاستجابة المناعية العضلية للدجاج زيادة ملحوظة في الجلوبيولين
المناعي في المجموعات المدعمة بـ (مستخلص الثوم ، الثوم نانو 0.5 جم / كجم
والثوم نانو 1 جم / كجم) مقارنة مع مجموعة المقارنة. زاد مستخلص الثوم و الثوم
نانو كالسيوم (0.5 و 1 جم / كم) بشكل ملحوظ النشاط الكلى المضاد للأكسدة مقارنة مع مجموعة المقارنة ، ولكن كان أفضل استجابة للدجاج
المغذى على 0.5 جم / كم من الثوم نانو كالسيوم. وبالمثل ، كان مركب
المالونالدهيد
أقل
بكثير عن طريق إضافة 0.5 جم / كم نانو الثوم كالسيوم. تظهر النتائج الحالية أن الثوم
النانو كالسيوم الإضافي عند تركيز 0.5 جرام / كم من النظام الغذائي له آثار
مفيدة على البروتين الدهني والمناعة وحالة مضادات الأكسدة والملاحظات النسيجية
للدجاج.
|
Mohamed R. El-Gogary, Ayman Y. El-Khateeb and Asmaa M.
Megahed (2019). Effect of physiological and chemical nano
garlic supplementation on broiler chickens. Plant Archives, 19(1), 695-705.
تعليقات
إرسال تعليق