تأثير المشروبات العشبية من الشمر و الحلفابر على تثبيط تكوين حصوات الكلى فى فئران التجارب
Effect
Of Herbal Beverages Of Foeniculum Vulgare And Cymbopogon Proximus
On Inhibition Of Calcium Oxalate Renal Crystals Formation In Rats.
|
This study was carried out to produce new herbal beverages from Foeniculum
vulgare and Cymbopogon proximus
using for inhibiting or preventing calcium oxalate crystals formation. The preliminary chemical composition and phytochemical tests of Foeniculum vulgare and
Cymbopogon proximus have been examined. Also, total polyphenols and total flavonoids
contents were determined. Our results illustrated that Foeniculum vulgare and
Cymbopogon proximus contained average values of 9.5 and 13.25 mgGAE/g for total
polyphenols, respectively. While, the concentration of total flavonoids were
5.25 and 3.5 mgQE/g for Foeniculum
vulgare and
Cymbopogon proximus, respectively. Furthermore, the efficiency of formulated beverages of
investigated plants have been studied to elucidate their activities on
oxalate induced renal calculi formation and the associated renal injury in
rats. Formulated beverages D and E in ratios of 0.5:1.5% and 0.0:2.0% from Foeniculum vulgare and
Cymbopogon proximus, respectively were the most effective treatments to inhibit kidney stone formation
which afford 0.53 and 0.39mg/24h for oxalate concentration,
respectively. While, calcium content were 1.47 and 1.20mg/24h for beverages D and E, respectively. Also,
urinary marker enzymes such as ALP, ACP and γ-GT were (0.92 and 0.86), (0.73
and 0.71) and (1.67 and 1.47) measured as (U/min/mg protein) for beverages D
and E, respectively. In addition, blood urea and serum creatinine were (0.77
and 0.59) and (13.07 and 14.57)mg/dl for beverages D and E, respectively.
Malondialdehyde (MDA) levels were estimated as the index of lipid
peroxidation of kidney tissues. Finally, light microscopic observations of
urinary crystals and histological sections of urolithic kidneys remained like
normal rats for treated rats with beverages C, D and E
in ratios of 1.0:1.0%, 0.5:1.5% and 0.0:2.0% from Foeniculum vulgare and
Cymbopogon proximus, respectively.
|
تأثير
المشروبات العشبية من الشمر و الحلفابر على تثبيط تكوين حصوات الكلى فى فئران
التجارب.
|
تم
دراسة التركيب الكيميائى لكل من نباتى الشمر والحلفابر وكذلك المحتوى الكلى من
الفينولات والفلافونيدات حيث وجد أن الشمر والحلفابر يحتويان على حوالى 9.5 و
13.25 ملليجرام/جرام من الفينولات الكلية مقدرة كحامض جاليك على الترتيب ، كذلك
وجد أن تركيز الفلافونيدات الكلية كان 5.25 و 3.5 ملليجرام/جرام مقدرة ككيورستين
لكل من الشمر والحلفابر على الترتيب . علاوة على ذلك تم دراسة كفاءة المشروبات
المكونة من الشمر و/أو الحلفابر على تثبيط تكوين حصوات الكلى فى فئران التجارب ،
فوجد أن الخليط المكون من الشمر إلى الحلفابر بنسبة 25 إلى 75% على الترتيب
وكذلك الحلفابر بمفردها هما الأفضل فى تثبيط تكوين حصوات الكلى حيث أدت المعاملة
بتلك المشروبات إلى تقليل تركيز الأكسالات فى البول إلى 0.53 و 0.39 ملليجرام/24
ساعة فى الحيوانات المصابة بحصوات الكلى على الترتيب ، فى حين وصل تركيز
الكالسيوم إلى 1.47 و 1.20 ملليجرام/24 ساعة على الترتيب . بالإضافة إلى عدم
وجود فروق معنوية بين الفئران المعاملة بخليط الشمر إلى الحلفابر بنسبة 25 إلى
75% على الترتيب وكذلك الحلفابر بمفردها والفئران العادية فى الإنزيمات الدالة
على كفاءة الكلي مثل ALP و ACP و γ-GT حيث
كانت (0.92 و 0.86) و (0.73 و 0.71) و (1.67 و 1.47) وحدة/دقيقة/ملليجرام بروتين
لكل من خليط الشمر إلى الحلفابر بنسبة 25 إلى 75% على الترتيب و الحلفابر
بمفردها على الترتيب . علاوة على ذلك كان تركيز اليوريا فى سيرم الدم 0.77 و0.59
ملليجرام/ديسيلتر لكل من خليط الشمر إلى الحلفابر بنسبة 25 إلى 75% و الحلفابر
بمفردها على الترتيب و الكرياتينين فى سيرم الدم 13.07 و14.57 ملليجرام/ديسيلتر لكل من خليط الشمر
إلى الحلفابر بنسبة 25 إلى 75% و الحلفابر بمفردها على الترتيب . وكذلك تقدير
مستويات المالون داى ألدهيد
(MDA) كدلالة
على مدى أكسدة الليبيدات فى أنسجة الكلى . وفى النهاية تم مشاهدة البللورات فى
البول وقطاعات أنسجة الكلى هستولوجياً.
|
Ref:
Faten Y. Ibrahim and A. Y. El-Khateeb (2013). Effect of herbal
beverages of Foeniculum vulgare and Cymbopogon proximus on
inhibition of calcium oxalate renal crystals formation in rats. Annals of
Agricultural Science, 58(2), 221–229. https://doi.org/10.1016/j.aoas.2013.07.006
تعليقات
إرسال تعليق