تأثير بعض مركبات الأملاح العضوية وغير العضوية على نمو وتجرثم وإنبات جراثيم بعض الفطريات المسببة لأمراض ما بعد الحصاد فى البطاطس
Effect Of Organic And Inorganic Salts On Mycelial Growth,
Sporulation And Spore Germination Of Potato Postharvest Pathogens.
|
Ten
organic and inorganic salts were tested for suppression of Fusarium
solani, a causal agent of potato dry rot, and silver scurf, a postharvest
disease of potato tubers caused by Helminthosporium solani. Ammonium
acetate, ammonium chloride, ammonium tartarate, calcium chloride dehydrate,
magnesium sulfate, potassium dihydrogen phosphate, potassium iodide, sodium
benzoate, sodium bicarbonate and sodium sulphate were added to Potato
Dextrose Agar (PDA) at concentrations of 0.1 M, 0.2 M and 0.4 M. Several
salts significantly inhibited the mycelial growth, sporulation and spore
germination of F. solani and H. solani. The mycelial growth of
both tested fungi was completely inhibited by sodium benzoate at the lowest
concentration (0.1 M). Sporulation of pathogens was strongly inhibited by
sodium benzoate (100%) at all concentrations. Some salts, ammonium chloride,
ammonium tartarate, calcium chloride dehydrate, potassium dihydrogen
phosphate, potassium iodide and sodium sulphate, increased sporulation of H.
solani at the concentration of 0.1 M. Sodium benzoate was also the most
effective compound in inhibiting spore germination (100%) for both fungi,
followed by potassium iodide (93%) for F. solani and ammonium acetate
(88%) for H. solani. Information gathered from this study provides an
important basis for further study into the uses of salt compounds for control
of postharvest diseases of potato.
|
تأثير بعض مركبات الأملاح
العضوية وغير العضوية على نمو وتجرثم وإنبات جراثيم بعض الفطريات المسببة لأمراض
ما بعد الحصاد فى البطاطس
|
تم دراسة تأثير عشرة أملاح عضوية وغير عضوية على فطر Fusarium
solani المسبب المرضى للعفن الجاف فى البطاطس
وكذلك على مرض القشرة الفضية "أحد أمراض ما بعد الحصاد فى البطاطس والمتسبب
عن فطر Helminthosporium
solani وتم
خلط هذه الأملاح (خلات الأمونيوم – كلوريد الأمونيوم – طرطرات الأمومنيوم –
كلوريد الكالسيوم – كبريتات الماغنسيوم – فوسفات البوتاسيوم ثنائية الهيدروجين –
يوديد البوتاسيوم – بنزوات الصوديوم – بيكربونات الصوديوم – كبريتات الصوديوم )
مع بيئة PDA عند
تركيزات 0.1 مولر – 0.2 مولر – 0.4 مولر . وأظهرت الدراسة أن مركب بنزوات
الصوديوم أعطى أعلى درجة من تثبيط النمو الميسليومى لكلا الفطرين بنسبة 100%
وذلك عند أقل تركيز (0.1 مولر) ، وكذلك تثبيط تجرثم الفطرين بنسبة 100% فى كل
التركيزات المختبرة ، وأدت بعض المركبات الأخرى (كلوريد الأمونيوم – طرطرات
الأمومنيوم – كلوريد الكالسيوم – فوسفات البوتاسيوم ثنائية الهيدروجين – يوديد البوتاسيوم
– كبريتات الصوديوم) إلى زيادة تجرثم فطر H. solani عند
تركيز 0.1 مولر، وأعطى مركب بنزوات الصوديوم أيضاً أفضل النتائج فى تثبيط إنبات
جراثيم هذين الفطرين بنسبة 100% ثم مركب يوديد البوتاسيوم بنسبة 93% لفطر F.
solani ومركب خلات الأمونيوم بنسبة 88% لفطر H.
solani.
|
Ref:
Elsherbiny, A. E. and A.
Y. El-Khateeb (2012).
Effect of organic and inorganic salts on mycelial growth, sporulation and spore
germination of potato postharvest pathogens. J. Plant Prot. and Path., Mansoura
Univ., Vol. 3 (12): 1353 – 1364.
تعليقات
إرسال تعليق