استجابة كتاكيت اللحم المعرضة للإجهاد الحراري لتدعيم الغذاء ببعض الأعشاب التجارية
Response
Of Heat-Stressed Broiler Chicks To Dietary Supplementation With Some
Commercial Herbs.
|
An
experiment was carried out to investigate the effect of feeding three types
of herbs (cinnamon, turmeric and ginger), and ascorbic acid on the
performance of broiler chicks kept under Egyptian summer conditions. A basal diet composed mainly
of corn, corn gluten and soybean meal was used as a control, and tested herbs
were singly added at 0.5 g/kg. and ascorbic acid at 200 mg\kg; thus, five
experimental diets were formulated and used from 2 to 6 weeks of age. All
chicks were managed similarly. The criteria of response were growth
performance, carcass traits, nutrient digestibility, some blood plasma
parameters. Dietary supplementation with the tested herbs and ascorbic acid
positively affected growth performance and economic efficiency of chicks
while feed intake was unaffected. Feeding the tested materials improved
digestibility of crude protein and ether extract but those of other nutrients
were unaffected. Dressing-out percentage, carcass yield and liver were
significantly improved due to feeding the experimental diets but other
carcass traits were unaffected. Blood plasma triglycerides, total cholesterol, low-density
lipoprotein-cholesterol, very low-density lipoproteins and creatinine as well
as activity of transaminases were significantly decreased while high-density lipoprotein-cholesterol due to feeding the
tested materials. Dietary supplementation with the tested materials
led to a significant reduction in plasma malonadialdehyde but reduced
glutathione and activity of superoxide dismutase were increased. Dietary
supplementation with cinnamon, turmeric or ginger at a level of 0.5 g/kg or
ascorbic acid (200 mg\kg) had beneficial effects on growth performance, blood
metabolites and oxidative status of heat-stressed broiler chicks.
|
استجابة
كتاكيت اللحم المعرضة للإجهاد الحراري لتدعيم الغذاء ببعض الأعشاب التجارية.
|
تم تكوين عليقة قاعدية ، بشكل رئيسي من الذرة
وجلوتين الذرة وكسب فول الصويا ،
واستخدمت كعليقة ضابطة. وبإضافة كل نوع من الأعشاب المختبرة بمستوى 0.5جم/كجم ،
وحامض الأسكوربيك بمعدل 200ملجم/كجم إلى العليقة الضابطة تم تكوين العلائق 2، 3،
4 ، 5 على الترتيب ، وبالتالي تكوين خمسة علائق تجريبية. وغذيت الكتاكيت على تلك
العلائق وخضعت لنفس المعاملات الإدارية خلال الفترة من 2 - 6 أسابيع من العمر.
وتضمنت معايير الاستجابة أداء النمو، صفات الذبيحة ، معاملات هضم المركبات
الغذائية ، وبعض قياسات بلازما الدم. حققت التغذية على العلائق المدعمة بالأعشاب
المختبرة وحامض الأسكوربيك تأثيرا إيجابيا على أداء النمو والكفاءة الاقتصادية
للكتاكيت بينما لا يؤثر على استهلاك الغذاء مقارنة بطيور العليقة الضابطة. كما
أدت التغذية على العلائق المدعمة بالمواد المختبرة إلى تحسن معنوي في معاملات
هضم البروتين الخام والمستخلص الإثيري بينما لم تتأثر معاملات هضم باقي المركبات
الغذائية مقارنة بطيور العليقة الضابطة. كما أدى تدعيم الغذاء بالأعشاب المختبرة
وحامض الأسكوربيك إلى تحسن معنوي في نسبة تصافي الذبيحة والأوزان النسبية لمحصول
الذبيحة والكبد بينما لم تتأثر باقي صفات الذبيحة مقارنة بطيور العليقة الضابطة.
أحدثت التغذية على العلائق المدعمة بالأعشاب المختبرة وحامض الأسكوربيك زيادة
معنوية في محتويات بلازما الدم من الجلوتاثيون المختزل والكوليسترول
الليبوبروتيني مرتفع الكثافة ونشاط إنزيم سوبرأوكسيد ديسميوتيز في البلازما
بينما انخفضت معنويا محتويات بلازما الدم من الجليسريدات الثلاثية والكوليسترول
الكلى والكوليسترول الليبوبروتيني منخفض الكثافة والليبوبروتينات ذات الكثافة
المنخفضة جدا والكرياتنين والمالونالدهيد وكذلك نشاط إنزيمي نقل مجموعات الأمين
مقارنة بطيور العليقة الضابطة.
|
Ref:
Abo El-Maaty, M. H. Hayam, Rabie, M. H.
and A. Y. El-Khateeb (2014). Response of
heat-stressed broiler chicks to dietary supplementation with some commercial
herbs. Asian J. Anim. Vet. Adv., 9 (12), 743-755. https://doi.org/10.3923/ajava.2014.743.755
تعليقات
إرسال تعليق