تقييم تأثير الأصول على جودة العنب الأحمر عديم البذور بعد الحصاد
Evaluation
The Effect Of Rootstocks On Postharvest Berries Quality Of ‘Flame Seedless’
Grapes.
|
‘Flame Seedless’ (Vitis vinifera L.) is one
of the most valuable grape cultivars in Egypt. Also, it is one of the
earliest ripening red seedless cultivars which appeared in the Egyptian
market. The current investigation was conducted during the two season 2013
and 2014 on 8 years old vines in the commercial orchard when soil was sandy.
Vines were grafted on four rootstocks Freedom, Ruggeri, Paulson and Flame
Seedless. Therefore, this study was conducted to evaluate the effects of
different rootstocks on fruit quality attributes during shelf-life. The
Paulson rootstock presented highly marketable under Egyptian conditions
compared with other rootstocks as to physical and chemical quality
characteristics. As the main conclusion, graft Flame Seedless vines onto
Paulson rootstock to improved fruit quality and also to enhance economic crop
in Egyptian market.
|
تقييم تأثير الأصول على جودة
العنب الأحمر عديم البذور بعد الحصاد.
|
يعتبر العنب الأحمر عديم البذور واحد
من أصناف العنب الأكثر قيمة في مصر. كما أنه واحد من أقدم الأصناف الحمراء
النضرة التي ظهرت في السوق المصرية. تم إجراء الدراسة الحالية خلال موسمي 2013 و
2014 على مزارع العنب البالغة من العمر 8 سنوات في المزارع التجارية فى التربة
رملية. تم تطعيم العنب على أربعة أصول أساسية هي Freedom و Ruggeri و Paulson و Flame
Seedless .
أجريت هذه الدراسة لتقييم آثار الأصول المختلفة على سمات جودة الفاكهة خلال الفترة
التسويقية. أظهر الأصل بولسون أعلى صفات جودة تسويقية في ظل الظروف المصرية
مقارنة بغيره من الأصول فيما يتعلق بخصائص الجودة الفيزيائية والكيميائية. وعليه
فإن تطعيم العنب الأحمر عديم البذور على أصل بولسون يعتبر من أفضل
الطرق لتحسين جودة الفاكهة وأيضًا تعزيز القيمة الاقتصادية للعنب في السوق
المصرية.
|
Lo’ay, A. A. and A. Y. El-Khateeb (2017). Evaluation the
effect of rootstocks on postharvest berries quality of ‘Flame Seedless’ grapes.
Scientia Horticulturae, 220, 299–302. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2017.04.006
تعليقات
إرسال تعليق