نشاط الإنزيم المضادات للأكسدة والمعاملة الظاهرية بحمض الأسكوربيك للموز صنف "ويليامز" أثناء إجهاد التخزين البارد على المدى الطويل.
Antioxidant
Enzyme Activities And Exogenous Ascorbic Acid Treatment Of ‘Williams’ Banana
During Long-Term Cold Storage Stress.
|
The
effect of exogenous ascorbic acid (AA) application on chilling injury (CI) of
banana fruit ‘Williams’ (Giant Cavendish AAA sub-group) harvested at the
mature green stage. The investigation aimed to increase chilling tolerance of
banana fruits under cold storage temperature. The experiment was carried
throughout growth two seasons 2014 and 2015. Fruits were immersed in 0, 3, 6,
and 9mM ascorbic acid (AA) for 15 min at cold temperature. Thereafter, fruits
were stored at cold temperature (6 ± 1°C with 90% RH) for 27days. The results
pointed out that the immersing banana fruits at 9mM of AA were most effective
in reducing chilling injury incidences in fruit peel. Also, the treatment
reduced increases in cell membrane dysfunction at to lipid peroxidation (MDA)
and protein oxidation (PCG) accumulation consequently, decreases ion leakage.
Moreover, immersing in AA at 9mM minimized superoxide anion (O2•−) and H2O2 production. Also,
it increased significantly antioxidant enzyme activities during cold storage
stress of ascorbate peroxidase (APX; CE: 1.11.1.11), peroxidase (POD; EC:
1.11.1.7), catalase (CAT; EC:1.11.1.6), and superoxide dismutase (SOD; EC:
1.15.1.1) so, less chilling injury symptoms on fruit peel which it reflects
on fruit appearing compared to control fruit and other AA treatments. These
results pointed out that the AA treatments at 9mM might increase chilling
tolerance of banana fruit by increasing antioxidant enzyme activities.
Consequently, decrease/alleviate O2%− and H2O2 generation during
cold storage stress. Thus, exogenous AA treatment at 9mM could be a useful
application to reduce/delay/ alleviate CI in banana fruit during cold
storage.
|
نشاط الإنزيم المضادات للأكسدة
والمعاملة الظاهرية بحمض الأسكوربيك للموز صنف "ويليامز" أثناء إجهاد
التخزين البارد على المدى الطويل.
|
تأثير تطبيق حمض الأسكوربيك الخارجي على إصابات الصقيع
لفاكهة الموز
"وليامز"
(Giant Cavendish AAA sub-group) التي
يتم حصادها في المرحلة الخضراء الناضجة. حيث تهدف الدراسة إلى زيادة مقاومة ثمار
الموز لإصابات الصقيع تحت درجة حرارة التخزين البارد. تم إجراء التجربة طوال
فترة نمو موسمين 2014 و 2015. تم غمر الفواكه في حمض الأسكوربيك بتركيزات (0 و 3
و 6 و 9 مليمول)
لمدة
15 دقيقة عند درجة حرارة التبريد. بعد ذلك ، تم تخزين الفواكه في درجة حرارة
باردة تصل
إلى 6 درجة مئوية مع رطوبة نسبية 90% لمدة 27 يوما. أشارت النتائج إلى أن ثمار
الموز المعاملة بالغمر في تركيز 9 مليمول من حمض الأسكوربيك كانت أكثر فعالية في الحد من حالات الإصابة بالبرد
في قشرة الموز. أيضًا ، قللت المعاملة من الزيادات في خلل الغشاء الخلوي و أكسدة
الدهون في
صورة مركب المالونالدهيد و أكسدة البروتين في صورة مجموعات الكربونيل البروتينية وبالتالي يقلل
من تسرب الأيونات. علاوة على ذلك ، الغمر في حمض الأسكوربيك بتركيز 9 مليمول قلل من إنتاج الشوارد الحرة متمثلة
فى (O2•
-) و H2O2 . بالإضافة إلى ذلك ،
زاد نشاط الإنزيمات المضادة للأكسدة بشكل ملحوظ أثناء إجهاد التخزين البارد
لمادة أسكوربات بيروكسيديز ،
بيروكسيديز ، الكاتليز ، سوبر أكسيد ديسميوتيز. وعليه فقد إنخفضت أعراض الإصابة بالصقيع
على قشرة الموز والتي تنعكس على صفات الفاكهة بالمقارنة مع المجموعة القياسية
وغيرها من المعاملات. أشارت النتائج إلى أن المعاملة بالغمر في تركيز 9 مليمول
من حمض
الأسكوربيك تزيد من مقاومة فاكهة الموز لإصابات الصقيع عن طريق زيادة أنشطة الإنزيمات
المضادة للأكسدة وبالتالي ، تقليل توليد الشوارد الحرة أثناء الإجهاد خلال التخزين
البارد. وبالتالي ، وعليه توصى نتائج الدراسة بالمعاملة بحمض الأسكوربيك بتركيز
9 مليمول للحد من إصابات الصقيع في فاكهة الموز
أثناء التخزين البارد.
|
Lo’ay, A. A. and A. Y. El-Khateeb (2018). Antioxidant enzyme
activities and exogenous ascorbic acid treatment of ‘Williams’ banana during
long-term cold storage stress. Scientia Horticulturae, 234, 210-219. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.02.038
تعليقات
إرسال تعليق